Huszonöt érmet szereztek 2022-ben az FKSE ökölvívói

Sikeres esztendőt zárt 2022 végén a Fehérvár Küzdősport SE. A klub húsz saját nevelésű ökölvívója számos korosztályban ért el sikereket, összesen 25 érmet szereztek a fehérvári bunyósok.

Ferencz Balázs

Forrás: feol.hu

Turós Arnold egy ideje hangoztatja: „gondolkodó ökölvívót nevelünk.” Úgy tűnik nem beszél levegőbe a Fehérvár Küzdősport SE vezetőedzője, hiszen úgy tűnik, versenyzői tudatosan menetelnek előre, fejlődésük töretlen. 2022-ben húsz saját nevelésű ökölvívó szerzett 25 érmet a különböző korosztályos megmérettetéseken az U12-től egészen a felnőttig. A medáliák közül nyolc aranyszínű. 
Bajnoki címet szerzett idén a korosztályos Eb-n és vb-n is járt Nagy Evelin, aki minden hazai kiemelt versenyt megnyert, a felnőtt ob döntőjében bokszolt. 
Tóth Adrián is veretlenül zárta az esztendőt, diadalt aratott az Énekes Emlékversenyen és a magyar bajnokságon is.   
Turós Levente serdülő magyar bajnok lett, Frank Dominik UMK-elsőségnek örülhetett. Adrián és Dominik elsőszámú válogatottként vettek részt a korosztályos Európa-bajnokságon. Turós Levente és Sárosdi Patrik is meghívást kapott a válogatott keretbe.

A bajnokok és válogatottak: Turós Levente (b), Nagy Evelin és Tóth Adrián
Forrás: Fehérvár Küzdősport SE

A klub korábbi junior bajnoka, Balogh Bálint sikeresen debütált a profik között.
„Összetartó edzői stábunk és önzetlen támogatóink segítsége minden eredményünk alapja; versenyzőink hűsége, szorgalma és tehetsége pedig a csúcsa” - fogalmazott a vezetőedző.

Nagy Evelin és a vezetőedző, Turós Arnold
Forrás: Fehérvár Küzdősport SE


Az egyesületben négy éve szisztematikus program alapján nevelik az utánpótlást. Az innovatív munka eredménye, hogy az FKSE ökölvívói több versenyről tértek haza veretlen mérleggel. U12-ben Bajcsi Flóra; serdülőben Turós Levente, Frank Dominik, Kalocsa Zoárd, Mészáros-Veress Áron, Panka Dominik, Nagy Zsófi; juniorban Fekete Leon, Sárosdi Patrik; ifiben Nagy Evelin, Hippeller Panna, Zsuzsics Adrián, Balogh Bálint, Bögyös Levente, Németh Zsolt, Tóth Adrián; míg felnőtt korosztályban Hollósi Jázmin, Zsoldos Virág, Horváth Zoltán, Lénárt Péter nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. A szakmai stáb: Turós Arnold vezetőedző, Lénárt Péter edző-versenyző, Csöndes Henrik edző-versenyző, Major Milán edző-versenyző munkálkodtak a bunyós sikerekért.

Tudatos bokszolók jártak a Városházán

0A város kiemelkedő sportolói gyakori vendégek a fehérvári városházán, de az ökölvívás képviselői régen jártak már a koronázóváros első emberénél. A Fehérvár Küzdősport SE fiataljai kiérdemelték a polgármesteri meghívást.

Ferencz Balázs

Forrás: Nagy Norbert / FMH feol.hu

Nem vitás, remek műhelymunka folyik a Turós Arnold vezette Fehérvár Küzdősport SE háza táján. Az ökölvívás könnyen mérhető sportág, csak egy maradhat állva a ringben, s a fehérvári bunyósok ügyesen teszik dolgukat. Több bajnoki címmel, tornagyőzelemmel és számos éremmel büszkélkedhetnek, sőt, öten, Nagy Evelin, Turós Levente, Tóth Adrián, Frank Dominik, Sárosdi Patrik már válogatott kerettagok.

- Németh Zsolt ugyan még nem szerepelt a válogatottban, de edzésmunkája, hozzáállása és bátorsága a legjobbak közé emeli - mesélt kiemelt versenyzőiről a tréner, Turós Arnold. - Sporttörténelmi siker szerintem, hogy ennyi fehérvári szerepel a korosztályos válogatottakban, mert erre még nem igazán volt példa. Serdülőben Turós Levente és Frank Dominik, juniorban Sárosdi Patrik vesz részt a nemzeti csapat összetartásain, versenyein, juniorban pedig Nagy Evelin és Tóth Adrián képviseli az egyesületet a legjobb magyar bokszolók között. Ők idén már az Európa-bajnokságot is megjárták. Frank Dominiké a legfrissebb érdem, a múlt heti Utánpótlás Magyar Kupát nyerte meg.

Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt és Mészáros Attila alpolgármesterek, valamint Molnár Tamás önkormányzati képviselő kötetlenül, jó hangulatban társaloghattak a bunyósokkal és edzőjükkel.

- Örülünk annak, ha minél több sportágat lehet megfelelő szinten, megfelelő közösségben űzni Székesfehérváron, és mindenki kiválaszthatja, hogy ezek közül melyik számára a legszimpatikusabb. Ezen belül fontos, hogy van egy ökölvívó közösség, ahol a  sportolás mellett a nevelésnek is nagyon szép tere ez a csapat. Miközben gratuláltunk nekik az elért hazai és nemzetközi eredményekhez, jóleső érzés volt velük beszélgetni, mert abszolút tehetséges, ügyes, célokkal rendelkező, értelmes fiatalokat ismertünk meg a hölgy és az urak személyében. Jó volt látni, hogy van ilyen műhely a városban - vélekedett a polgármester.

A Fehérvár KSE nem csupán élsportolókat fejleszt. Hitvallásuk, hogy egészséges, sportot kedvelő fiatalokat neveljenek, s ennek érdekében hosszú távú utánpótlás-program mentén dolgoznak, különösebb eredménykényszer nélkül. Ugyanakkor már az ovis gyerkőcök bokszoktatásával is foglalkoznak, de a hobbi ökölvívók is hasznos teret és tudást kapnak az egyesületnél.

Berobbantak a Fehérvár KSE bunyósai

Egy arany- három ezüst- és három bronzéremmel zárták az U12-es, serdülő és junior országos bajnokságot a Fehérvár Küzdősport SE ökölvívói.

Ferencz Balázs

Forrás: feol.hu

Turós Arnold leszögezte értékelésében, hogy nagyon elégedett volt versenyzőivel az U12-es, serdülő- és junior országos bajnokságon. Nem is csoda, hogy büszkén tekint vissza a csepeli megmérettetésre a Fehérvár Küzdősport SE vezetőedzője, hiszen nyolc ökölvívót küldött ringbe a hétvégi országos bajnokságon, s heten éremmel zártak.

Az U12-es korosztályban Bajcsi Flóra 44 kilogrammos súlycsoportban második helyen zárt. Egy ügyes ellenfelét verte a döntőig vezető úton, a fináléban Ódor Esztertől (VEC) kapott ki 4-1-es pontozással. Serdülő korosztály 51 kg-ban Nagy Zsófia  - aki Dunaújvárosból érkezve két hónapja edz Fehérváron - az első mérkőzésén vereséget szenvedett. 

Turós Levente kiemeltként kezdte a csatározásokat a serdülők 57 kg-os súlycsoportjában. Az elődöntőben egy rendkívül ügyes felcsúti versenyzőt vert, Bogyor Dávidot (FSK) 5-0-s egyhangú pontozással győzte le. A döntőben Mezei Zsolttal (HIS) találkozott. Turós Leventének nem volt könnyű dolga, mert ellenfele rendkívül rámenős, tapadós bunyót alkalmazott, aki rendszerint bedarálja riválisait. Levi azonban fegyelmének, koncentrációjának és kiváló lábmunkájának köszönhetően magas pontaránnyal, de nehezen verte meg.
"Levi azt mondta, hogy a harmadik menetben már nem is látott a fáradtságtól, csak oda ütött, ahonnan a hangot hallotta." - mesélte a büszke edző és édesapa, Turós Arnold.

A dobogó tetején Turós Levente, előtte fehér pólóban édesapja és edzője, Turós Arnold
Forrás: Fehérvár KSE

Frank Dominik a serdülők 60 kg-os kategóriájában ezüstérmet szerzett. Első győzelem után az elődöntőben Kökény Krisztiánt (ZSU) verte megosztott pontozással, a döntőben Horváth Szabolcstól (HSS) azonban vereséget szenvedett. Serdülő 63 kg-ban Kalocsa Zoárd egy győztes mérkőzést követően nagy meccset vívott a későbbi bajnokkal Bangó Rolanddal (ESI), de megosztott pontozással alulmaradt. Serdülő 66 kilóban Mészáros-Veress Áron első nap kiütötte ellenfelét, majd a döntőben kemény riválissal került szembe, Tószegi Ferenc (BHSE) a korosztályos Európa-bajnokságon ukrán bunyós baját is ellátta már, a kontinensviadalon bronzérmet szerzett. Mészáros-Veress nem is tudta végigbokszolni ellene a finálét. Kezdőként meglepetést okozott Áron ezüstérme. A szintén kezdő bunyós, Panka Dominik serdülő 70 kg-ban kikapott Berki Brendontól, nyert meccs nélkül zárta az ob-t, így is harmadik hellyel. Fekete Leon junior 66 kg-ban nyitásként az első menetben kiütötte ellenfelét, a második körben Szakál Ahmedtól (KSI) szenvedett vereséget annak ellenére, hogy rendkívül szépen bokszolt, így a harmadik helyen zárt.
Az országos bajnokság legjobb U12-es mérkőzésének választották Bajcsi Flóra összecsapását.

A Fehérvár Küzdősport SE serdülő csapata pedig az országos összevetés második helyén zárt.

Világbajnokság a célkeresztben

Bekerült a világbajnokságra utazó ifi-válogatott keretébe a Fehérvár KSE ökölvívója, Nagy Evelin.

Ferencz Balázs

Nagy Evelin és edzője, Turós Arnold

Forrás: feol.hu

A Fehérvár Küzdősport SE két öklözője is bekerült a válogatott keretbe, hiszen nyerték a korosztályos bajnokságot. Azonban november 12-én csak Nagy Evelin száll fel a Spanyolország felé tartó vb-gépre. Tóth Adriánt edzője, Turós Arnold nem engedte el a világbajnokságra, mert a fiatalember nyáron mutatott hozzáállása nem volt megfelelő és elfogadható egy válogatott ökölvívótól. 

A jövő évben már felnőttként bokszoló Nagy Evelin végigdolgozta a válogatott edzőtáborát, hétfőtől pedig Tatán készül utolsó utánpótlás-megmérettetésére.

Evelin ebben az évben kiválóan megalapozta debütálását a felnőtt mezőnyben. Minden kiemelt versenyt megnyert, a Bornemissza Emlékversenyen pedig magasan kvalifikált kanadai riválist győzött le. Európa-bajnokságon is szerepelt, most pedig a spanyolországi világbajnokságon léphet kötelek közé. 

A fehérvári bunyósok sporttörténeti sikere

Egy korcsoportban még soha nem nyert egyazon fehérvári egyesület ökölvívója két magyar bajnoki címet. A debreceni ifjúsági ob-n Nagy Evelin és Tóth Adrián is aranyérmes lett.

Ferencz Balázs

Turós Arnold balján Nagy Evelin, Tóth Adrián, Hippeller Panna, Bögyös Levente, Németh Zsolt

Fotós: FKSE

Forrás: feol.hu

A Fehérvár Küzdősport SE két kiváló ökölvívója, Nagy Evelin és Tóth Adrián nem csupán a klubnak hozott sporttörténeti sikert, de egyéni lajstromukat is tovább csiszolták, hiszen mindketten harmadik bajnoki címüknek örülhettek. 
„Gondolkodó ökölvívót nevelünk” – szól az FKSE szlo- genje, s ehhez hűen bunyóztak sportolóik a debreceni megmérettetésen. 
Úgy tűnt, Nagy Evelin nincs könnyű helyzetben, mert a hölgyek 57 kilós súlycsoportja volt az ob legnépesebb és legerősebb kategóriája, mégis első számú kiemeltként nem bokszolhatott sokat. Az elődöntőben csatlakozott a küzdelmekhez. 
– Szüksége lett volna a minél több mérkőzésre, de az első meccsén is csak 20 másodpercet töltött a ringben, mert kiütötte ellenfelét – tekintett vissza a cívisvárosi eseményekre Turós Arnold, a Fehérvár KSE vezetőedzője. – A döntőben a 2019-ben Európa-bajnoki bronzérmes Kovács Laurával találkozott, aki a finálé előtti napon az alsóbb korcsoportban az Európa-bajnokot verte. Evelin jó teljesítményt nyújtott, élete legjobb formájában bokszolt, összeszedett volt, a korábbi versenyekhez képest itt sokkal inkább lehetett rajta látni a győzni akarást. Eddig csak az ügyességével nyert, most tudatosan, éretten bunyózott. Nem hiába, jövőre már a felnőttek között kell helyt állnia. 
A férfiak 80 kg-os súlycsoportjában Tóth Adrián jó mérkőzésen győzte le a végső csatában korábbi riválisát, Bogdalik Csabát. Tóth három meccset zárt győztesen az országos bajnokságon, így lett a 80 kilósok aranyérmese. Pedig nem volt igazán edzésben az egyébként rendkívül jó fizikumú fiatal öklöző. 
– Erősített, dolgozott a nyáron, kicsit elengedte a bokszot, de az országos bajnokság előtt visszatért. 11 éve folyamatosan edz, őt is megérintették a korosztályra jellemző, egyéb érdeklődési körök. Szerencsére így is be tudta húzni a bajnoki címet, mert az a rutin, az az erő, az a tudás, amivel rendelkezik, a mezőny fölé repíti. Komoly, felnőtt bokszolóktól látható mozdulatokkal nehezíti ellenfelei dolgát – értékelte teljesítményét Turós Arnold. 
Adrián a csatározások során egyik ellenfelét egymás után megeresztett öt bal horoggal ütötte ki – ez eddig nem volt jellemző a honi mezőnyben. 
– Az első ellenfele egy pécsi srác volt, aki rendkívül kemény riválisnak bizonyult, azon a küzdelmes mérkőzésen Adrián nagyon elfáradt. Eddig gyerekfejjel bokszolt, ezen a meccsen meg kellett férfiasodnia a bunyójának. Az elődöntőn nem derült ki, hogy milyen az ellenfél, mert néhány másodperc alatt elsodorta az öt bal horoggal. A döntőben azzal a sráccal bokszolt, akivel tavaly, a junior magyar bajnokságon is összekerült. Akkor is legyőzte Bogdalikot, most is. 
Az országos bajnokság válogató is volt egyben a spanyolországi ifjúsági világbajnokságra. Turós Arnold kijelentette, Tóth Adrián hiába nyerte meg az ob-t, már jelezte a szövetségi edzőnek, hogy nem engedi el a vb-re, mert nincs edzésben, s egy világbajnoki szereplésért tenni kell. Nagy Evelinnek van esélye kijutni a világbajnokságra, rangos ellenfeleket vert meg. 
Az ob-n Németh Zsolt és Hippeller Panna bronzérmet nyertek. Önmagukhoz képest sokkal jobban bokszoltak, de nem jutottak döntőbe. Bögyös Levente kezdőként győztes meccs nélkül maradt, ugyan az első menetben számoltatta is ellenfelét, de rutintalan volt, s ötödik lett. 
Nem pihennek a Fehérvár KSE sportolói, hamarosan az U12-esek, a serdülők, a juniorok és a felnőttek is ringbe szállnak a magyar bajnoki érmekért. 
 

Lemondott válogatott feladatairól

Turós Arnold komoly elhatározásra jutott, csakis klubfeladataira koncentrál, lemond a serdülő ökölvívó-válogatottnál betöltött edzői posztjáról.

Ferencz Balázs

Turós Arnold már fontosnak tartja, hogy öklözői ne „szálljanak el”

Fotós: FMH-Archív (NN)

Forrás: feol.hu

Mint ahogy azt Turós Arnold, a Fehérvár Küzdősport SE nyilatkozatában kifejtette, azért kellett meghoznia a nehéz döntést, mert június óta nem látta a saját versenyzőit.

– Nagy megtiszteltetés, hogy megválasztottak a legérzékenyebb korcsoport, a 13-14 éves serdülők edzőjének, de így a saját csapatomra kevés idő jut – fogalmazott a negyven esztendős Turós Arnold.

A fehérvári ökölvívóedző a válogatott edzőtáborában, majd az augusztus 10-20. között zajló serdülő Európa-bajnokságon még tevékenykedik, de azt követően teljes mellszélességgel a Fehérvár Küzdősport SE szakmai munkájára koncentrál.

– Egyesületünk utánpótlásban minden korcsoportban rendelkezik válogatott versenyzővel, ami komoly edzői munkát igényel, így nem tudok sokat távol lenni. Segítségemre van ugyan a felnőtt magyar bajnoki ezüstérmes tanítványom, kollégám, barátom, Lénárt Péter, de így az ö edzésmunkája sajnos háttérbe szorul.